Coklat compound – Flavonoids in chocolate (via Cooksweet’s Blog)

Coklat bukanlah sebarang makanan. Ianya adalah makanan berkhasiat jika di ambil dalam jumlah yang betul. Coklat yang di maksudkan adalah coklat yang berwarna gelap. Coklat gelap kaya dengan compound yang di panggil flavonoid yang merupakan satu bahan antioksidan yang sangat baik malah lebih baik dari flvonoid yang ada dalam teh. Ia mampu mengurangkan lemak degil yang menyumbati salur darah kita dan mengelakkan anda dari mengalami strok dan penykit berkaitan jantung.

Flavonoids in the chocolate provide a pungent taste to chocolate – however manufacturers try to minimize the pungent taste – they process the chocolate – fermentation, alkalizing and roasting are some of the methods used. The more that chocolate is processed the flavonoids are lost. Most chocolate candy purchased in bulk (such as Easter or Halloween candy) are overly processed.  Dark chocolate appears to have the highest levels of flavonoids. Cho … Read More

via Cooksweet's Blog

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: